Ryggont ger surhelg

Efter en vecka av god träning och högklackat har mina gamla diskbråck bestämt sig för att oinbjudna göra återbesök. Resultatet är minimalt uträttat, limesurt humör, inställd lördagsmiddag och värk. 

Såg Eurovisionpreview som denna gång inte hade våra illustra grannländer lika rikt representerade som tidigare år, bara charmige finländaren Tomas Lundin var där. Eftersom fru Pirelli tävlar var hon ersatt av salta Lena Philipsson. Den i panelen jag mer än gärna hade sluppit höra något från var den mindre välformulerande och absolut urblåsta fröken Hjullås. 

Dagisfärger

Mina två döttrar går båda på dagis. När de leker själva väljer den äldsta alltid ärtgrönt och turkost som favorifärger medan den lilla gillar knallrött och ljusgult. Så fort de är i närheten av dagis och andra småbarn faller de för grupptrycket och säger unisont rosa och lila....

När jag var liten var det sällan rosa var ett alternativ i kläder eller inredning. Det var regnbågens alla andra färger, inte sällan grällt och mindre stilenligt. Idag, genusdebatter till trots är utbudet än mer könsbundet och förfärligt förutsägbart än någonsin tidigare. Vad är det för fel på oss föräldrar, företagare, designers, människor av idag? Måste vi definera vår värld i blekrosa och urblekt blått?

Jag passar inte sällan på att handla alternativa färger till barnen när jag reser eller via det tacknämliga nätet så jag inte tvingas att bara ha ljusrosa som alternativ för vi svenskar är faktiskt värre än de flesta andra.

rosa_ku_139_1_vellum.jpg


Sol, sol du undebara sol

Det är fredag och solen har strålat vackert hela dagen. Glittrande, gnistrande vid Liljeholmsstrand, med solbrillor på har ett brett leende tapetserat sig över ansiktet. 

Bländande genom fönstret till middag har den renderat kisrynkor och en påminnelse om att altanseglet måste tas fram i helgen.

 Långa reflektioner i Edsviken har fått mig att längta efter kvällsdopp och morgonpaddling.

Våren är kommen!!!!!

Politikens omöjliga ekvation

Idag har en riktigt bra politiker tagit sin Mats ur skolan och valt livet, vardagslivet. Kristina Axén Olin är en god politiker, respekterad även av de som inte delat hennes åsikter eller partipolitiska färg. Hon har visat mod när hon vågat vara mänsklig och ärlig genom att visa det omöjliga i ekvationen offentlig person, ledande politiskt uppdrag och förälder.

I min egen närhet finns flera karismatiska, kompetenta kvinnor som gör karriär inom det privata näringslivet. Den politiska karriären är inte aktuell för någon av dem och inte heller för mig även om vi alla skulle kunna vara kompetenta i yrket. Granskningen man utsätter sig själv, sin familj och sitt umgänge är för hård, belöningen jämförbart för skral, och offentlighetens ljus för starkt. Det är inte värt uppoffringen.

Jag har inte tagit upp tidsaspekten eftersom ledande positioner inom det privata näringslivet också kräver prestation, "24/7" tillgänglighet och jonglerande av många bollar för att få ihop privatlivet. Om min man inte ställt upp på lika villkor i familjepusslet hade jag inte kunnat ha min nuvarande tjänst. De två avgörande skillnaderna är offentligheten och ersättningsnivåerna även om det senare inte är comme-il-faut att ta upp i den svenska debatten.

Hur som, Kristina, du kommer bli saknad och jag hoppas tiden då du vill tillbaka kommer.

Sjösjuk på räls

Igår och idag tillbringade jag ett antal timmar i SJs regi. X2000 transporterade mig T&R mellan Stockholm och Skåne. Det enda egentliga abret var att jag i båda riktningarna kände av sjösjuka, något som jag aldrig känt av till sjöss. inte ens under riktigt dåliga förhållanden har jag blivit sjösjuk ombord på fartyg, men på tåg antar mitt anlete en lätt grönaktig ton.

Som tröst inskaffade jag det snaste brittiska numret av Elle som var riktigt bra. Anglosaxerna är ju synnerligen adekvata pennfäktare till skillnad från de taffliga försöken till skriverier i svenska systertidningen. 

Varje dag inte en vardag

Idag har jag stått på scen och "brandtalat" om att vi alla har friheten att välja förhållningssätt till det som livet bjuder oss på, såväl det söta som det sura,  det bittra och det beska. Responsen var god och det är en kick att känna energinivån i salen stiga när budskapet når fram.

Dessutom skiner solen och jag har en latte  macciato från Waynes Coffe på bordet framför mig.

Arla morgonstund

Just nu springer livet på en aning för snabbt. Innan jag blev mamma kunde jag obehindrat slagga i över 12 timmar utan minsta problem, i regel när-som-helst, var-som-helst och hur-som-helst. Så är inte längre fallet utan istället slår jag självmant upp ögonlocken en bra stund före 06.00 och är tvärpigg, för få sömntimmar till trots.

Då dagen bjuder på företagsledningsmöte kommer jag vara seg som smörkola ikväll. 

Då kommer jag sova på hotell utan make och barn på annan ort vilket blir en möjlighet att "sova ikapp" och landa i mig själv, en möjlighet jag ämnar ta till vara på.

Cosmopolit goes local

Efter ett dussintal år som internationellt handelsresande arbetar jag för första gången med Sverige som huvudmarknad. Detta passar det småbarnsliv jag lever och det får mig att upptäcka nya sidor av mitt avlånga hemland. Nästa vecka står förutom Stockholm, Sundsvall och Kristianstad på menyn och vecka efter det följer stolta Småland med Jönköping och Växjö (och en liten utflykt till Helsingfors för ett kundmöte).

UPDATE: Cosmopolit är fullt medveten om att Helsinki inte ligger i Sverige.

Oförstående

Det finns företelser som jag har svårt att fördra, fackligt arbete är en av desa. Igår höll jag en presentation för fackligt förtroendevalda och jag blev duktigt grillad. Det var som att göra en tidsresa och befinna sig 30 bakåt i tiden, värderingsmässigt.  Var får de all sin ilska ifrån? Hur kan de välja att stanna på ett företag om de tycker så illa om det? Hur orkar de upp på morgornarna med detvalet av förhållningssätt till livet? Jag vet inte men jag förundras.

Små inverterade stötar

Ibland kan man bli "småtappad" på energi. Det är som om man stack fingrarna i kontakten, fast istället för att få en stöt av energi i kroppen känns det som om jag blivit tappad på kraft. Idag har det varit en sådan dag där det varit lite småmotigt och inget positivt flow infunnit sig. Detta trots att det helt klart funnits små glimmrande glädjeämnen och saker att glädjas åt, men ibland krävs det en större insats än andra dagar för att se saker från den positiva sidan.

Då får jag påminna mig om vilka härliga människor jag har lyckan att omge mig med, både i familjen, på jobbet och bland vänner.

Fast det är också de dagarna då man känner sig som skoskav som får en att uppskatta dagar då det känns som man fullständigt äger.

Sen kväll i spåret

Då min makalösa svärmor är uppe och hjälper oss med våra sjuka barn passade maken och jag på att först rasta hund sedan ut och springa längs Edsvikensstrand i sena aprilkvällen. Det var underbart stilla och väldigt skönt. En batteriladdning värd namnet, en stund att njuta och en samvaro att ta vara på.

RSS 2.0